tisdag 12 augusti 2014

Oljeplattformar i Medelhavet

Sydväst om Grekiska ön Thassos i nordligaste Egeiska havet seglar vi förbi två oljeplattformar. Jodå det finns oljeplattformar i Grekland ute i Medelhavet.
Den ena verkar inte vara i produktion och båda är små så de är kanske för provborrning eller gas.

Vi seglade förbi en oljeplattform i Medelhavet med mina föräldrar Kjell och Gudrun Warnqvist för drygt tjugo år sedan mellan Sicilien och Malta. Vi hade nattseglat och i gryningen så tornande det upp sig en oljeplattform och avspärrningsbojarna runt den lutade och svajade av tidvattenström(?!) Vi hade ingen GPS så vi hade seglat en hel natt på en kompasskurs som skulle pricka Malta som är ganska litet. Med strömt vatten skulle vi kanske missa Malta och hamna hos Gaddafi i Libyen!
Vi måste korrigera vår kurs och ropade upp Oljeplattformen på VHF-radion. (Vi kunde ju inte med hedern i behåll erkänna att vi inte riktigt visste vår position så...) Vi frågade istället Oljeplattformen om de visste sin egen position. - Vi fick svar på deras Latitud och Longitud med tre decimalers noggrannhet!!! Sen såg de nog vår lilla segelbåt ändra kurs för att ett halvt dygn senare styra rätt in i Valettas hamn på Malta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv kommentar här...