tisdag 5 april 2016

Installation av solpaneler 24 Volt

Jag blev så glad när jag hittade solpaneler för 24 Volt i på Motomarine i Italien. 
På Mon Ami så har visserligen en Onan 230 V dieselgenerator på 9,5 kVA ombord så vi kan ladda både den stora 24 V batteribanken på 3x140Ah och 12V batterierna på 2x140V för navigationsinstrument och startbatteriet. Men då måste vi vara ombord för att köra generatorn. Lämnar vi båten och åker hem så försöker vi ha Landström men det är allt för ofta som någon dragit ur kabeln eller stängt av strömmen så batterierna blir urladdade. När vi seglar så förbrukar vi ca 10 A ur 24V systemet för autopilot och två kylar mm.

Vi införskaffar 4 st 135 W solpaneler för 24V och monterar dem på vår nya rostfria reling med svenska Noa solpanelfästen i aluminium. Vi monterar dem i par med två på varje sida som matar två strömregulatorer. Regulatorerna har automatisk avkänning om de är kopplade till 12V eller 24V batterier. Sedan sätter vi in en strömbrytare så vi kan koppla solpanelerna att ladda de två olika batteribankarna på 12V eller 24V. Så då kan välja att solpanelerna skall ladda det batteri som behöver det mest.

135W solpaneler skall teoretiskt ladda 135/24=5,6 Ampare vid 24 V eller 11 A vid 12V. Nu har vi fyra stycken så vi skall vara självförsörjande på dagtid.
Vi har tunna flexibla solpaneler som bara är några millimeter tjocka. Med aluminium profiler i ytterkant på långsidan och Noa aluminium fästena på ytterkant samt ett tredje i mitten så blir solpanelerna stabila trots att de är 150 cm långa. Nu kan vi vinkla dem mot solen eller fälla ned dem när vi ligger för nära en annan båt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv kommentar här...