tisdag 23 juni 2015

Broöppning i Chalkis mellan ön Evia och Grekiskafastlandet

Vi går innanför den stora ön Evia som ligger utmed det Grekiskafastlandet norr om Athen.
Evia är en stor ö och 95 Nm lång och skulle därmed inte få plats i sjön Vänern.
Det smalaste sundet mellan Evia och fastlandet är i Chalkis eller Porthmos Evripou. Här fins den berömda dragbron som bara öppnar på natten.
Vi kommer till Chalkis på kvällen norrifrån och hittar en kajplats mitt bland kaféerna och bredvid en Nya Zealändsk segelbåt. Vi ligger på Evia sidan nära bron. 
Nu får man först gå till hamnkontoret ca 100 meter söder om bron på Evia sidan och betala. Broöppningen kostar ca 35 Euro. Sedan skall man gå till Port Police för att få förklaring på hur man skall göra.
När jag går till hamnkontoret så är det mycket strömt under bron. Medströms på förmodligen drygt 5 knop. - Det här blir spännande.
Port Police förklarar:
När bron öppnar så får ni inte kasta loss utan stanna vid kajen för tre stora fraktfartyg skall gå igenom före er. Sedan kommer vi kalla upp er på VHF-Radion på kanal 12 två gånger. Första gången vi ropar upp "Mon Ami" så är det bara för att ni skall göra klart ert skepp för avgång. Ni får inte kasta loss på första anropet! Sedan anropar vi igen en andra gång och då får ni okey att passera bron.
Ni skall vara beredda från kl 22 för vi vet inte vilken tid vi kommer att öppna bron. Det gör vi när strömmen har avtagit.
Ca kl 22:45 öppnades bron och de stora fraktfartygen skulle gå igenom först. Det var fortfarande medström och den första Tankern kom genom natten med en väldig fart i strömmen. Vi såg på AISen att den gjorde 10,2 knop när den prickade den smala öppningen och tutade vilt till jublande publik. Förmodligen behöver de ha styrfart genom vattnet för att kunna styra bra i strömmen men det såg klart livsfarligt ut men gick bra. De övriga två fraktfartygen gick nästan lika snabbt.

Nu ropade Port Police på VHF : "Sailing yacht Mon Ami. It's okey to pass the bridge"
Ca kl 23:15 passerar vi bron och ser att det är en dragbro där varje halva dras in under vägen.
Vi passerar galant och får hjälp av Nya Zealändarna, som också gått igenom bron, att förtöja vid kajen på södra sidan av bron.

Nu har klockan passerat midnatt. God Natt!

I väntan på broöppningen i Chalikis på ön Evia.

Bron i Chalkis, Porthmos Evripou är en dragbro och bron öppnar bara på natten. Brohalvorna dras in under vägen på båda sidorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv kommentar här...