söndag 28 juni 2015

Passerar gränsen mellan Egeiskahavet och Joniskahavet

Egeiskahavet är vattnen i östra Grekland mellan Grekland och Turkiet. Alla öar här hör till Grekland och nästan inga till Turkiet. I Egeiskahavet blåser bl.a. Melthemivindarna från Nordväst på sommaren och kan då vara ca 20 m/s i tre dygn eller så. Då är det bara att stanna i hamn. Melthemivinden skapas när det är högtryck över Turkiet och lågtryck över Grekiska fastlandet. Dessa båda lufttryck skapar två motgående virvlar som matar ner den kraftiga Melthemivinden över Egeiskahavet.

Joniskahavet är vattnen väster om Grekland och söder om Italienska stöveln. Här är det betydligt lugnare väder. Den vanligaste vinden på Joniskahavet kommer även den från nordväst men är inte alls så kraftig som Melthemivinden i Egeiskahavet.

I både alla Grekiska farvatten så är det på sommarmånaderna ganska stilla på natten och förmiddagen och börjar blåsa efter lunch från nordväst. Ganska kraftigt på Egeiskahavet och lite mer lagom på Joniskahavet. Så vill man ha häftig segling i Grekland så skall man segla i Cykladerna i Egeiskahavet där bl.a Naxos ligger. Men vill man segla lite behagligare så bör man välja Joniskahavet där bl.a Lefkas ligger. Eller i kanten mot Turkiet vid tex Kos eller Samos.

Vi seglar med vår segelbåt, en Beneteau 57, "Mon Ami Of Sweden" västerut söder om Peleponnisos efter ha rundat hela Egeiskahavet förutom Kreta.

Gränsen mellan Egeiskahavet och Joniskahavet går mitt på Peleponnisos med Corintkanalen i norr och den sydligaste udden på Peleponnisos vid namn AK. Tainaro.

Vi rundar udden AK. Tainaro och seglar åter ini Joniskahavet. Det blåser fortfarande kraftig motvind från nordväst och det är uppenbart att vi seglar åt fel håll. Skall man segla söder om Peleponnisos så skulle man nog föredra och segla österut så man fick medvind istället.

S/Y Mon Ami Of Sweden med Mats och Louise Warnqvist rundar udden AK. Tainaro och passerar gränsen från Egeiskahavet till Joniskahavet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv kommentar här...