Position Tracking Mon Ami on PredictWind

måndag 7 oktober 2013

Två veckor oktober segling i Turkiet

Tillbaka för två veckor segling. Temperaturen är helt rätt nu i oktober.
Soligt och 23 grader i vattnet men svalare på kvällarna. Skönt att sova i akterkabinen.
Vi skall inte segla så långt utan håller oss i Göcek bukten där det finns massor av fina vikar med mysiga restauranger.

onsdag 7 augusti 2013

Hotellfrukost med utsikt över Akropolis

Efter rekommendation av våra vänner, Britt och Mikael Olsson som seglade med oss genom Cykladerna, så bokar vi in oss på Royal Olympic Hotell i Athen.
Det är ett fint hotell med utsikt från takrestaurangen över Akropolis! - Riktigt läckert!
Det här är hotellfrukost med spets!

Från Athen så flyger vi hem direkt till Stockholm med SAS och sedan tåg till Karlstad och Hammarö.


Färja från Kos till Athen

Vi är framme på Kos kl 18 och får fika i två timmar tills färjan Blue Star 2 anländer för att ta oss till Athen kl 20:35.
Färjan från Kos till Athen går över natten med flera stopp på olika öar under natten. Ca kl 9 på morgonen är man framme.
Vi hade en fin hytt med fyra sängar där det var tillåtet men hundar. Vi åt en riktigt fin middag i restaurangen ombord. Färja är ett riktigt behagligt sätt att resa i Grekland.
Färjebolaget heter Blue Star Ferries.


Färja från Bodrum till Kos

Vi åker snabbfärja från Bodrum i Turkiet till Kos i Grekland. Det tar bara en halvtimme med färjan och man ser över till Kos. 
Det är en 20 år gammal katamaran som är byggd i Norge.

Hundarna får inte sitta inomhus. - Det tyckte vi lät bra eftersom vi ännu ville sitta ute.
Det visar sig dock att vi blir utvisade på akter däck där det inte är avsett att vistas alls under förd. Här finns inget att sitt på alls. Dessutom ett himla oväsen ur ventilationsgallren från maskinrummet och otroligt hett i solen när det är 40 grader i skuggan.
En snäll matros ger Louise en pall att sitta på.


Taxi till Bodrum

Nu börjar vår hemresa med taxi från Göcek till Bodrum.
Vi skall nämligen utnyttja den utmärkta färjetrafiken i Grekland för att ta oss till Athen från Turkiet. Dessutom med hundar! 

Från Bodrum skall vi ta snabbfärjan till Kos i Grekland.
Här en bild på Bordums hamn och fortet.


lördag 3 augusti 2013

Färja till Göcek

Här är den söta lilla färjan som varje timme går gratis mellan Göcek "stad" och Club Marina som ligger på andra sidan viken.



Club Marina Göcek, Turkiet - Vår vinter marina

Grönt och lummigt med Thailand känsla!
Vår vintermarina Club Marina Göcek i Turkiet är verkligen härligt. Här finns skuggiga stigar till restaurang, butik och bad vilket uppskattas mycket i värmen.

På restaurang "Upper deck" äter man gott med "nära vatten känsla"!
Vår vinterhamn i Turkiet får verkligen med beröm godkänt!



fredag 2 augusti 2013

Framme! Seglat 1200 sjömil från Kroatien till Turkiet

Det tog oss knappt 5 veckor att segla 1200 sjömil från Zadar i Kroatien till Göcek i Turkiet.

Måndagen 29 juli 2013 så förtöjer vi i vår nya hemmamarina Club Marina Göcek ( www.clubmarina.com.tr ) där vi hyrt kajplats av www.Navigare-Yachting.com som är ett svenskt charter företag.

Vi har seglat genom 4 länder och var inblåsta för oväder i både Brindisi, Italien och i Naxos, Grekland. Dessutom har vi inte kunnat gå för långa sträckor per dag eftersom våra hundar behöver rastas. Så seglingen kunde gått ännu snabbare men man behöver lite tidsmarginal så man inte tvingas ut i oväder.

Mon Ami har klarat hårda vindar bra. Vi seglade med hårt revade segel i 19 m/s utanför Naxos och hon kändes trygg och stabil trots att vågorna bröt en bra bit över däcket så fick vi aldrig vatten in i sittbrunnen.

Vi har sett massor av delfiner. Säkert 50 st i ett jättestim utanför Korint och här i Turkiet har vi sett en mycket stor sköldpadda.
Temperaturen har stigit från att man hade tröja på kvällen i Italien till att det är för varmt med shorts i Turkiet. Likaså har vattentemperaturen stigit från 20 till 30 grader varmt!



Underbara ankringsvikar i Göcek - Fethiye bukten

Nu är vi nära vår vintermarina i Club Marina Göcek.
Vi upptäcker att det finns massor av super fina ankringsvikar i Göcek - Fethiye bukten bara en timmes segling från vår blivande hemmamarina.
Många av vikarna har dessutom restauranger med bryggor där man förtöjer gratis för natten. Det förutsätts att man äter på restaurangen och det gör vi gärna. Den turkiska maten är mycket god och vinet helt okey. Maten brukar kosta ca 50 TL / person inkl förrätt och vinet lika mycket. Så en middag inklusive kajplats kostar ca 150 TL * 3,5 = 525 SEK så vi brukar mest ankra och grilla själva på vår gasolgrill på akterdäck.
Här är mycket djupt, över 100 meter i mitten av vissa vikar så lägger man ankare 50 meter från stranden så är det 40 meter djupt och botten sluttar brant. Därför ankrar man i fören och tar en lång lina i land från aktern så ankaret inte kanar ner för djupt.
Här i vikarna finns många turkiska stora träsegelbåtar S.k. "Gulet". De är mycket fina med allt sitt lackade trä. De kan man segla med på dagstur eller i flera dagar och bo ombord.  Se http://www.turkiet.org/segla_gulet/index.html
Landskapet här är mycket grönt med lummiga träd som ger härlig skugga i värmen. Nu är det nog 30 grader i vattnet!


torsdag 1 augusti 2013

Inklarering i tullen i Turkiet

25 juli 2013 hissar vi den Turkiska gästflaggan samt den gula "Q"-flaggan som visar att vi skall klarera in i tullen i Marmaris, Turkiet.
I Turkiet är det tydligen så komplicerad byråkrati så det blir riktigt enkelt. Man tar hjälp av en agent som fixar alla papper på tullen, polisen, hälsomyndigheten så tillslut behöver man bara visa sitt vackra ansikte för en tullare med sitt pass. Hela proceduren kostade oss 166 Euro och är tydligen dyrare ju större båt man har. Man måste lägga sig på tullbryggan för att göra inklareringen i landet.
Vi fick fylla i en "crew list" med alla 2-passagerare som skall uppdateras och registreras så fort vi ändrar besättning. 
Dessutom fick vi ett "blåttkort" för registrering av toa-tömning. På tömningsstationerna registreras hur många liter wc-tömning man gjort och registreras på det blåa kortets chip. Kustbevakningen anser att man skall tömma tanken varje vecka...
Tillsist får man även en "Transit log" där man skall registrera alla större hamnar man avser gå in till. Behöver man ändra hamnar så kostar det tydligen extra? Transitloggen gäller ett år så sedan får man ändå betala för en ny, verkar det som.

Marmaris Turkiet

Marmaris har en stor och fin marina med många fina butiker och restauranger. De har även en bankomat som åt upp mitt kreditkort. Jag hade varit rädd för detta så jag hade ett annat kort med mig på ett annat bankkonto om jag skulle bli av med ett kreditkort. Så det var ingen fara.

Bara 50 meter från marinan så börjar bar-gatan med all typ av underhållning man kan tänka sig...

När vi skulle betala marinan för natten så förstod vi hur "fin" den tydligen är. Det kostade 118 Euro för en natt!!!


onsdag 24 juli 2013

Rhodos Mandraki marina

Nu ligger vi för ankar och väntar på bryggplats i Rhodos Mandraki marina.
När vi försökte gå in mellan pirerna stod det en man och vinkade bort oss och pekade på en skylt med "VHF Channel 9". Trots att vi gått upp kl 6 på morgonen för att vara vara framme kl 10 i Rhodos så var det ändå fullt i marinan.
Vi fick instruktioner via VHF att ankra utanför liksom 5 andra segelbåtar och ropa upp killen igen kl 14 så kanske han har plats då?
Här ligger vi nu och väntar. I Rhodos har vi tänkt stanna två nätter och hyra bil och se oss omkring. Sedan skall vi här klarera ut ur Grekland med tullen och hamnpolisen m.m. Rhodos är en "Port Of Entry" så från här kan man gå vidare till Turkiet och klarera in i Marmaris.

Hos munkarna på Symi.

På ön Symi finns det en mycket skyddad bukt på sydspetsen.
Här finns bara ett stort kloster, en restaurang och ett kaffe.
Hit går det både färja och turbåtar så det verkar populärt att besöka klostret. Det står till och med på svenska "Endast anständig klädsel".  
Jag undrar om munkar får fiska? Vad finns annars här att göra???

Ankrat bland getter

På ön Astipalea i sydöstra Cykladerna hittar vi en egen vik med kristallklart och bra skydd från Meltemi vinden.
Viken är omgiven av hagar med massor av getter.
Våra hundar Theo och Willma tycker att det är "gette-spännande"!


lördag 20 juli 2013

Följ Mon Ami på www.MarineTraffic.com via vår AIS signal.

Vi har installerat en Raymarine AIS på Mon Ami som sänder ut vår position, kurs och fart via vår VHF antenn. Det finns stationer på land som tar emot AIS-signalen och publicerar den på Internet. Vi ser andra fartyg med AIS på vår GPSplotter.

Nu kan ni följa vår position på http://www.marinetraffic.com !
Sök "MON AMI OF SWEDEN" på "Gå till Fartyg" så ser ni oss på Google Map om vi är under gång.

Om man lägger till Mon Ami Of Sweden i " sin flotta" så kan man t.o.m. få e-post när vi lämnar och anländer större hamnar.


Läckage i avgassystemet till Yanmar motor

När vi ändå är inblåsta av Meltemi vinden och ligger stilla i Naxos marina så passar jag på att göra lite service på motorn i Mon Ami.
Vi har en 4-cylindrig Yanmar 4LHA-HTP dieselmotor med turbo som ger 160 Hk. Den har nu gått 2225 timmar sedan 2004. 
Eftersom det går höga vågor i den starka vinden så vill jag kontrollera bränslefiltret. När det skvalpar i våra 2 x 240 liter bränsletankar så kan bottenslammet röras upp och sätta stopp i dieselfiltret till motorn. (Ett vanligt problem som jag sett konsekvenserna av under min tid vid sjöräddningen hemma i Sverige.) Vårt filter går att dränera så man kan släppa ut ev. slam eller vatten utan att det kommer in luft i systemet.



Läckage i avgassystemet
När jag gör detta så ser jag att det är saltkristaller på avgasslangen mellan turbon och ljuddämparen. Den har spruckit och läcker saltvatten! Här blir det punktvis extremt varmt på vissa delar av slangen eftersom kylvattnet inte blandas jämnt fördelat med de heta avgaserna. Det är fullt i sprickor i den tjocka högtemp. slangen. 
Vi får hjälp av en lokal service firma på Naxos som monterar loss turbon så att slangen går att ta loss. På kvällen hittar de en ny slang i sitt lager och kommer nästa morgon och monterar den nya slangen på plats. Det känns skönt att få det fixat så vi inte får något haveri till sjöss.


fredag 19 juli 2013

Segling i grekiska Cykladerna till ön Naxos.

Vi seglar in i ögruppen Cykladerna när vi lämnar Poros bakom oss och kommer först till ön Kea.
Från Kea har vi en härlig slår till ön Serifos där vi har svårt att få ankarfäste och det är alldeles för många katter på tavernorna för en lugn middag med våra hundar runt fötterna.

Nu blåser den ökända nordanvinden Meltemi och seglatsen från Serifos till Naxos går i 9,7 knop när det blåser 17 m/s. Överfarten var ca 50 Nm och Mon Ami gick mycket fint i de stora vågorna med hårt revade segel. Vi tyckte ändå det blåste onödigt mycket.
När vi sedan ankrade innanför en pir i Naxos kändes det inte alls bra. Vinden tilltog och båten bredvid draggade. Om vårt ankare skulle släppa så skulle vi fara in i en betongkaj på några minuter.
Efter att jag tänkt, -  Nu får Louise komma upp och ha ankarvakt medans jag går på toaletten -, så insåg jag själv att ankringsplatsen inte var bra nog för natten nu när vinden tilltog ytterligare.
Vi kontaktade marinan på VHF och fick tillslut besked att de kunde få plats med oss för natten.
Vi fick slänga vårt ankare 60 meter in i hamnen och backa tillbaka så vi låg utanpå en annan båt utan att ha någon brygga i aktern.
Vi sov mycket skönt när vi var väl förtöjda i Naxos marina.

Härifrån åker Britt och Mikael Olsson hem till Hammarö via snabbfärja till Athen. Vi har haft en underbar vecka tillsammans ombord på S/Y Mon Ami.

Poros på östra hörnet av Peloponnesos i Grekland

Portos var ett trevligt ställe! Det är en egen liten ö på östra hörnet av Peloponnesos.
Mellan öarna är ett litet sund med flitig färjetrafik och mycket båtliv. Vi läste i Navionics GPS program för IPad att det fanns en bra taverna Oasis som en annan segelbåt rekommenderat och att ägaren till den skulle heta Michel.
Vi ankrade utanför "Naval Collage" och tog jollen in. Mycket riktigt hittade vi Michel på Onasis taverna. Han blev lite överraskad när jag sträckte fram handen och sa "Hello Michel We are here on an rekommendation!" Han bjöd Mikael Olsson och mig på Ouzo och Louise och Britt Olsson fick varsitt glas vitt vin som "huset" bjöd på. Deras lammben var fantastiskt goda långkok.
Senare på kvällen pratade vi länge med två lustiga engelsmän som seglat ARC över Atlanten.

lördag 13 juli 2013

Korinthkanalen i Grekland

Korinthkanalen kapar av halvön Peleponnesos från det grekiska fastlandet med en fåra som bara är 21 meter bred med 87 meter höga sidor. Kanalen är 6km (3,2Nm) lång.

Korintkanalen är nog värdens dyraste kanal? Det tar ca en timme att gå igenom och kostade oss 369 Euro för vår 17,8 meter långa Mon Ami.

Våra vänner Britt och Mikael Olsson från Hammarö är med ombord i en vecka och vi startar med att att passera kanalen som verkligen var en upplevelse!

Wikipedia skriver: http://sv.wikipedia.org/wiki/Korinthkanalen


onsdag 10 juli 2013

Rio-Antirrio bron till Peloponnesos.

Den stora motorvägsbron från grekiska fastlandet till Peloponnesos utanför Patra är tydligen en av värdens längsta kabelbroar. Den är 2252 meter lång och står på fyra bropelare.

Det kan vara lite luriga strömmar och vindar i sundet och bron är mycket vacker.

Man skall ropa upp Rio Traffic på VHF 14 när man är 5 distans från bron för att få klartecken att passera. Man får uppge sin masthöjd och vi är 25 meter höga. Sedan får man besked mellan vilka bropelare man skall passera. Det är 45 meter frigång som högst! Vi tog oss under utan att behöva skicka ut Louise på bommen för att kränga.


måndag 8 juli 2013

På Meganisi träffar vi Gunnar Hellerström

Ön Meganisi öster om Lefkas har underbara ankringsvikar på norra sidan.
Här ankrar vi för natten i mycket klart badvatten.
Först så har vi en lång lina i land för att hålla upp aktern men vinden tilltog till 10 m/s under natten så vi släppte linan och hände på svaj med ankaret i fören. Det var bra ankarfäste så det var inga problem.

Jag har tidigare varit på Meganisi med Gunnar Hellerström från www.sweetwater.nu i Karlstad.
Efter som jag inte mindes namnet på ön så mailar jag Gunnar och får svar att han ligger med en annan segelbåt från www.greecesailing.se i viken bredvid oss på samma ö.

På morgonen kommer Gunnar med besättning över till vår vik och vi knyter i hop båtarna jämsides på vårt ankare. Efter en husesyn på Mon Ami så skall Gunnars charter gäster resa hem till Karlstad och Sunne dagen efter. De har bokat charterseglingen på Gunners bolag http://seglingsresa.se/ och verkar haft en härlig segling på Joniskahavet.

Lefkas kanal

Vi seglar från Paxos till Lefkas ca 40 Nm och hinner precis till broöppningen i Lefkas kanal.
Lefkas är en egen ö men sundet är bara ett tjugotal meter så de skulle enkelt kunna bygga en riktig bro. Men då skulle Lefkas förlora sin status som ö och därmed sin låga inkomstskatt som jag tror är bara 6%. Istället så använder de en vägfärja som är lika lång som kanalen är bred och lägger den tvärsöver så den räcker till båda sidor samtidigt. Varje hel timme svänger den åt sidan så båtar kan passera bredvid.

Grundet i Lefkas kanal.
Vi hade blivit varnade av Sven-Erik Anderson som även skrivit på www.medelhav.se om grundet som ligger mitt i kanalens inlopp på norra sidan. Där är det ett stort sandrev som går ut som man måste runda. Det luriga är att det är djupast närmast sandrevet och grundet ligger mitt i kanalen där det känns mer naturligt att gå.
Vi missade avsiktligt grundet men såg det tydligt i det klara vattnet. - Tack Sven-Erik!


fredag 5 juli 2013

Corfu Grekland

Nu är vi framme på Corfu i Grekland.
Efter en skön natt i en vik på norra Corfu så går vi via Goudvia Marina till Corfu stad.
Vi pratar med Sven-Erik Anderson på Nikoline på VHF 67 och får klart att ligga utan på honom vid stadskajen gratis.
Sven-Erik har redan förtöjt i en annan svensk båt som legat vid samma kaj i tre år utan att kasta loss.
Här skall Sven-Erik lämna båten för två veckor för att flyga hem till Svärmors begravning.
På kvällen får vi även sällskap av Rolf och Kerstin från Helsingborg. De har sålt huset hemma och seglar nu på heltid.
Corfu har riktigt mysiga gränder kring fortet där vi även hittar en trevlig taverna.

På morgonen efter börjar jakten efter ett Grekiskt SIM-kort till IPad så vi kan få lokalt Internet.
Vi får tills att WIND har de billigaste kontantkorten för Internet och vi går upp i Corfu stad för att hitta en telefonbutik. Det var mycket hektiskt i stan på förmiddagen särskilt med hundarna. Efter att ha avverkat minst 5 butiker som alla har slut på sim-kort så hittar vi en WIND butik. Och kan köpa 2 GB i en vecka för 15 Euro. Sedan kan man förlänga en månad med 3 GB för 30 Euro. Det känns inte som någon höjdar affär men vi har inget annat att välja på. I Kroatien kostade VIP 10 kona ( 12kr) för 1 GB pm dagen.


torsdag 4 juli 2013

Soluppgång utanför Ontranto, Italien

Vi lämnar Ontranto i soluppgången klockan fem på morgonen för de 70 sjömilen över Adriatiska havet till Corfu i Grekland. På eftermiddagen tornar de höga bergen i Albanien upp sig utanför Corfu.

Vi byter till grekisk gästflagga och ställer fram klockan en timme för tidsskillnaden.
Hundarna klarar den långa överfarten bra och sover nästan hela vägen.

Den tilltänkta hamnen är full så vi ankrar i en vik första natten och fortsätter sedan till Goudvia Marina på Corfu östkust där Tomas och Marie lämnat in sin segelbåt Marco Polo för reparation efter åsknedslag. Där kan vi även besöka tullen och klarera in i Grekland. Det kostade 15 Euro.


måndag 1 juli 2013

Åsknedslag i segelbåt

Igår slog åskan ned i masten på S/Y Marco Polo en Beneteau 473 som seglas av våra vänner Tomas Sweijer och Marie Broman från Uppsala.
De skulle segla ifatt oss från Bari till Brindisi på Italienska sydkusten när de drabbades av åska och oväder. Med vindbyar upp till 24 m/s och 2,5 meter höga vågor så slog blixten ned i masten två gånger. Ingen kom till skada men allt elektriskt förstördes. 
Tomas och Marie hade varit förutseende och stoppat in mobiltelefon, IPad och en bärbar VHF i ugnen så de skyddades som en plåtbur från blixten och klarade sig.
Marie var snabb att smsa deras position med latitud och longitud till oss när det hände så vi hade mycket kontakt för att försäkra oss om att de klarade sig eller behövde hjälp.
Som tur var så klarade sig startbatteriet och generatorn på motorn. Men GPS, autopilot och bogpropellern är helt döda. Även huvudbatterierna är skadade och fungerar inte längre så kyl och vattenpump m.m. går inte att använda.

Här sitter nu Tomas och mailar till försäkringsbolaget och vi fortsätter resan tillsammans mot Corfu.



fredag 28 juni 2013

Monopoli, Italien

Här ligger vi ock "knör" på Sven-Erik Anderssons Hallberg-Rassy 36a S/Y Nikoline i Monopoli på Italienska "Klacken".

Monopoli var en trevlig liten stad med smala gränder i de gamla stan runt 1600-tals fortet i hamnen.
Trevligt kafé på torget serverade även Rose. Vi hade åter en trevlig stund med Sven-Erik och vill särskilt tacka för Pilot boken om Turkiet som vi fick ärva nu när han kan det mesta utantill!

Vi låg gratis på stadskajen utmed södra piren. 

Värdefulla tips om Turkiet och Grekland

En mycket trevlig ankardrink ombord på S/Y Victoria Sweden med Ove Carlsson och Anna-Karin Folger från Lidköping.
Vi fick mycket värdefulla tips om marinor och ankringsvikar i Grekland och Turkiet av Sven-Erik Andersson som seglat runt i Medelhavet i många år med S/Y Nikoline. Sven-Erik har även skrivit många bra inlägg på www.medelhav.se som är SXK Medelhavsseglarna hemsida.

Tusen tack Sven-Erik!


Tre svenska flaggor i Vieste

I Vieste, Italien var tydligen populärt för svenska segelbåtar. 
Här träffade vi Ove Carlsson med fru Anna-Karin Folger på S/Y Victoria Sweden, Bavaria 42 samt Sven-Erik Andersson på S/Y Nikoline, Hallberg-Rassy 36. Båda medlemmar i SXK Medelhavsseglarna.

Vi hade träffat Ove och Anna-Karin på Medelhavsseglarnas möte i Göteborg i vintras och det var de som tipsade om vår nya vintermarina i Göcek, Turkiet. De har haft sin segelbåt på uthyrning genom Svenska charterföretaget Navigare Yachting men nu löst ut sin båt helt privat efter 6 års charter i Kroatien.

tisdag 25 juni 2013

Kroatien till Italien

Fantastiskt när det syns på Europakartan när man korsar haven.
Fin seglats över Adriatiskahavet.


Fångade av fiskebåtar

Mitt på Adriatiska havet var det massor av fiskebåtar. Många hade AIS-system precis som vi så de syntes tydligt på vår GPS-skärm hur de omringade oss.
Som tur var lyckades vi slinga ur trålen denna gång!

Där vi seglade över mellan Kroatien och Italien var det mellan 150 - 500 meter djupt där de fiskade.
AIS är ett system där man via sin VHF antenn skickar ut en signal med sin position, fart och kurs samt fartygets namn och MMSI-nummer. Mottagande system är sedan kopplat till GPS-Systemet så fartyg med AIS dyker upp som små trekanter på GPSens skärmbild av sjökortet.


måndag 24 juni 2013

Seglar över Adriatiska havet

Avseglar kl 06:00 24/6 2013 från Lastovo, Kroatien till Vieste i Italien. Det är ca 60 Nm tvärs över Adriatiska havet och tar oss ca 8 timmar.

Louise Warnqvist njuter av frukosten under gång i bleke.


lördag 22 juni 2013

Debarkering i Split marina

På väg mot ACI Marina i Split där Christine och Sara skall debarkera.
Vi hade en trevlig kväll i gamla stan i Split och Christine avverkade ett antal skoaffärer innan vi åt en Carbonara och utmärkt vitt Kroatiskt vin på restaurang.

I morse tog tjejerna taxi mot flygplatsen och jag liftade med dem till Konzum. En timme senare kom samma taxichaufför in på butiken och frågade om jag behövde taxi tillbaka till marinan. -Det är service!
Nu har vi städat och lämnat in tvätten på den lokala Lavenderian. Även hundarna fick sig en rejäl avspolning.

I dag bär det av ut mot Lastovo som är den yttersta ön i Kroatiska skärgården. Där skall vi klarera ut ur Kroatien på tullstationen och sedan kurs mot Vieste i Italien. Det är ca 60 Nm och den kortaste vägen att korsa Adriatiskahavet.


tisdag 18 juni 2013

Fastnat med ankaret utanför Korcula

När man skall besöka Korcula stad så finns det en bra ankringsvik väst om staden. Här ligger man tryggt och behagligare än den varma marinan.

Vi fick dock alldeles för bra ankarfäste så vi fastnade i en mycket grov kätting som i sin tur var förankrad i två stora betongblock för att utgöra bojfäste åt ortsbefolkningen.

Vi kom loss efter att ha fäst ett rep i bakkant av ankaret och släppt ner allt igen. Två Kroatiska pojkar snorklade och guidade oss, så vi drog ömsom i repet och ömsom i vår ankarkätting. Jag tror inte det var mitt dilemma som lockade killarna att hjälpa till utan Saras nya bikini?


Fin ankringsvik på "Pannkaksön" Sv. Klement utanför Hvar.

Vi brukar kalla ön Klement för "pannkaksön". På sjökortet ser den ut som första klicken pannkakssmet i stekpannan så att det bildar massor av vikar runt hela ön i alla väderstreck.
Här är det härliga ankringsvikar med kristallklara bad i 25 gradigt vatten. Några av vikarna har små mysiga restauranger och därmed massor av båtar utanför. Andra är mer avskilda.
På nordöstra sidan av Klement ligger en ACI marina Palmezana. Den ligger fint bland lummiga träd. Från marinan går det taxibåt på 5 min till Hvar. Det är bättre än att försöka ligga inne i Hvar hamn där det är mycket trafik och nästan bara Mega yachts.

Med ombord är Louises syster Christine Cavalli-Björkman och vår dotter Sara Warnqvist.

                                            

onsdag 12 juni 2013

Primosten, Kroatien

Primosten är en mycket charmig liten by som fyller ut en hel ö. Den byggdes på en ö med en ringmur för att skydda mot Turkarna. Primosten ligger norr om Split men söder om Sibernik.

Vi seglar hit i fin läns från Kornati och det är ca 30 distans. Louise förtöjer oss vid en boj på svaj. Hon klarar det på första försöket medan en grannbåt behöver minst tio försök för att fånga bojen!
Man får betala 375 Kuna = 400 SEK för att ligga vid bojen om man är 57 ft.

Det blir både glass och ankardrink på en av Primostens alla mysiga restauranger efter att ha promenerat ett varv runt hela byn. Det är inte så långt.

Sara och Emma tar en joggingtur och simmar sedan ut till båten. Det är 21 grader i vattnet nu.


Lämnar Olive Island Marina för nya äventyr

Den 9 juni 2013 lämnade vi Olive Island Marina som varit vår vinterhamn i två säsonger.
Marinan har gått i konkurs och vi tvingas betala dygnsavgift till de nya ägarna från 1 juni trots att vi betalat i förskott till september.
Nu blir det först två veckor segling i Kroatien med vår dotter Sara Warnqvist med ombord och den första veckan även hennes kompis Emma Mattson. De läser båda till läkare vid Karolinska Institutet och har precis klarat av terminens stora tenta. De får lite skön vila ombord innan sommarjobben börjar.
Efter att ha tankat 326 liter diesel i Preko och konstaterat att Konzum var stängt på söndag eftermiddag så bär det av ut till öarna i Kornati nationalpark.

torsdag 6 juni 2013

Flygande start på seglingsemestern

Mats och vår hund Theo flög med SAS från Arlanda till Split, Kroatien onsdag 5/6-2013.
SAS tar nämligen bara en hund per fight så detta blev "herrflyget". Tjejerna: Louise vår dotter Sara samt hennes kompis Emma Mattson flyger tillsammans med vår andra hund Wilma på lördag 8/6 med "tjejflyget".
Väl ombord på Mon Ami i www.oliveislandmarina.com så har vi arbetat trots att det är nationaldag med att skifta till sommar sprayhood och bimini i ljust tyg. Bytt ankarkättingen mot 100m, 12mm rostfri kätting. Lackat bordet i sittbrunnen. Vaxning av däck och skrov har vi dock fått hjälp med av de lokala charterföretagen. Det gäller att allt är tipp-topp tills damerna embarkerar på lördag.