Position Tracking Mon Ami on PredictWind

onsdag 30 juli 2014

Marknad i Lagos

Efter Alexanderopolis så seglar vi upp för en kanal in i Grekiskahamnen Lagos i absolut nordligaste spetsen av Egeiska havet.

Vi lägger oss långsides mot en betongkaj med vad som ser ut som en stor asfaltparkering.
På andra sidan är det några trevliga restauranger med utsikt över våt segelbåt.

På morgonen vaknar vi av ett himla liv. Då har de smällt upp en stor marknad bara en halvmeter från vår segelbåt över hela den stora parkeringsplatsen. Det är söndag och klockan är 7 på morgonen.



tisdag 29 juli 2014

Egen vik med solrosor på Galippolihalvön

Vi hittar en egen vik på södra spetsen av Galippolihalvön där Dardanellerna mynnar ut i Egeiskahavet.

Här finns vackra fält med solrosor och ett krigsmonument sedan slaget vid Galippoli under första världskriget.




Middagen räddad av snälla turkiska fiskare

När vi låg för ankar i en egen vik på Galippolihalvön så kom en turkisk fiskebåt och gav oss en stor hink blåmusslor gratis. Hemma betalar vi dyrt för små nät...


Turkisk Ubåt

Påväg ner för de strategiska farvattnen vid Dardanellerna så möter vi återigen en Ubåt.
Denna gång syns tydligt den Turkiska flaggan tydligt när den strävar norrut mot Svarta Havet.


lördag 26 juli 2014

Problem med dieseln på segelbåten Mon Ami.

Vi har märkt att motorn (Yanmar) på vår segelbåt svajar på varvtalet när vi använder babords bränsletank och har därför kört nästan slut på de 240 liter diesel som funnits i styrbordstanken.

Vi provar att växla över till babordstanken när vi är under gång och har 10 distans kvar till den lilla fiskebyn Calikoy i södra Marmarasjön. Då stannar nästan motorn och vi får växla tillbaka till styrbords nästan tomma bränsletank. Vi går på ångorna av den sista dieseln in i fiskebyn och lägger oss mot en kaj där en tankbil skulle kunna komma fram för här finns ingen mack.

Jag inser att vi måste fått in vatten eller någon skit i dieseln och att problemet är i babordstanken och inte i det vanliga bränslefiltret. Filtret är nämligen gemensamt även för styrbordstanken och det har ju fungerat fint.

Jag bestämmer mig för att ändå först byta bränslefiltret vilket verkar normal smutsigt och borde inte vara lösningen på dieselproblemet.

Då återstår att skruva loss bränsleslangarna från tanken och dra upp sugrören. Ja, där var problemet! Bränslesugröret på babordstanken är försett med en sil i änden och den är igensatt med slem.

Jag går i-land och pratar med några turkiska fiskare som mekar med en stor trålare och försöker förklara mitt problem för några som inte förstår ett ord annat än turkiska. De är mycket hjälpsamma och kommer ombord så jag kan rita och berätta med skisser på ett block.

Tillslut kommer en lika turkspråkig mekaniker ombord med ett bilbatteri och en elektrisk bränslepump. Vi kan tillsammans pumpa ur ca 100 liter vattenblandad diesel med sörja. Det är vatten i dieseln och det har bildats bakterier eller någon brungrön sörja i botten.

Vi får slänga ca 100 liter diesel som jag tankat för bara en dryg vecka sedan. 7000 kr för 500 liter diesel. Sedan filtrerar vi ytterligare 50 liter av dieseln i dubbla filter över till styrbordstanken.
Till slut åker vi i hans rostiga bil långt över ön till en mack och köper ca 80 liter ny diesel i gamla oljedunkar och vattencisterner utan lock så vi kan mixa upp den dåliga dieseln som är kvar.

Jag får betala 100 euro för all hjälp och det var vi mycket nöjda med när motorn spann som en katt.
Turkarna är mycket hjälpsamma.






Enormt välkomnande i den lille fiskebyn Cakeloy.

Vi seglar ut från Istanbul tillbaka in i Marmarasjön och lägger oss på svaj vid en av Princessöarna i en fin bukt.
Dagen efter seglar vi tvärs över Marmarasjön till den lilla fiskebyn Cakeloy.
Här har de nog aldrig fått besök av en västerländsk segelbåt tidigare. Vi får ett enormt välkomnande av ett tjugotal smågrabbar som alla vill vara med på kort.

Här är rena landet och vi möter kvinnor i hucklen som kör traktor och gubbar som rider åsnor. Lösa kossor på vägarna och mycket hjälpsamma män i fiskebåtar.


fredag 25 juli 2014

Segla i Svarta Havet

20 Juli 2014 seglar vi ut i Svarta Havet!
Vi lämnar Bosporen bakom oss och seglar ut i Svarta Havet med kurs mot Sile på sydöstra sidan.
Det första som möter oss är delfinerna. Ganska små men ändå. Nu vet vi att det finns delfiner i Svarta Havet. 

Om vi fortsatt på vår kurs så skulle vi hamna på Krimhalvön i Ukraina eller Ryssland, vilket det nu är.
Det är 280 Nm tvärs över Svarta Havet från Istanbul tillKrim halvön och mer än 2 km djupt.

Vi skall inte segla runt i Svarta Havet utan är nöjda med att kunna "checka av vår Bucket list" att vi faktiskt seglat hit så här vänder vi nu tillbaka mot Marmarasjön och tillbaka ut i Egeiska havet.

Louise och Mats Warnqvist har seglat i Svarta Havet med vår segelbåt S/Y Mon Ami.




onsdag 23 juli 2014

Bosporen - Sundet i Istanbul mellan Asien och Europa

Bosporen som är sundet som skiljer Asien från Europa löper rakt igenom Istanbul.
Vi går för motor mot strömmen från Svarta Havet. Det är ca 20 Nm långt och ca 3 knop motström.
Extremt många tankfartyg ligger för ankar söder om Istanbul och väntar att få passera upp för Bosporen till raffinaderierna i Ryssland och Ukraina m.fl.

Det är riktigt häftigt att se Istanbul från sjösidan. Man får en mycket bättre överblick än när man går i stan. Dessutom får vi se både gräddhyllan och landsbygd under vår färd åt nordöst.




Det finns två stora hängbroar över Bosporen. De är inga problem för Mon Ami's 25 meter höga mast eftersom broarna är 58 m respektive 64 meter höga.

Istanbul

I Istanbul bor det 13 miljoner människor plus alla turister. Kvarteren i gamla stan är inriktade på olika affärsområden. Vissa kvarter är det mest inredning, andra second hand, eller kryddor.
Vi spenderar tre dagar i Istanbul innan Vår dotter Sara flyger hem och vi seglar upp för Bosporen mot Svarta Havet.

Sveriges Generalkonsulat i Istanbul.

Nya moskén. 

Härlig lunch i soffan i en smal gränd.

tisdag 22 juli 2014

Istanbul, Ataköy marina och Grand Bazaar

17 juli 2014 checkar vi in på Ataköy Marina i Istanbul på Europeiska sidan.
Det tog oss två och en halv vecka att segla upp till Istanbul från Göcek i sydöstra Turkiet.

Ataköy Marina är den dyraste hittills och vi får betala 197 Euro per natt!!! Centralt och bra för Saras flyg. Endast 15 min från Ataturk flygplatsen. Men själva marinan är inte värd pengarna. Dock väldigt många bra restauranger i marinaområdet.

Sara Warnqvist är otålig och vill genast iväg på shopping i Grand Bazaar. En mycket stor Bazaar med massa msmå butiker under tak. Absolut värt ett besök.

Sara köper en fin handknuten äkta matta.



måndag 21 juli 2014

Delfiner i Marmarasjön

När vi kommer ut i Marmarasjön möter delfinerna oss. Delfinerna hoppar och leker kring stäven på Mon Ami. På andra sidan av Marmarasjön ligger Istanbul ca 110 Nm bort. Det gör vi med två stopp påvägen längs den norra stranden.
Marmarasjön är något större än Vänern men 1200 meter djup! Bara några få öar och bräckt men klart vatten med sjögräs, delfiner och öronmaneter.


Hästen i Troja

På vår väg upp för Dardanellerna så passerar vi Troja där grekerna enligt historien lyckades bryta sig igenom in i Troja med en Trojanskhäst, trähäst som innehåll soldater.

Här står Sara Warnqvist framför den Trojanskahästen i Canakkale.

torsdag 17 juli 2014

Ubåtar och stridsflyg på väg mot Svarta Havet

På vår segling upp för Dardellerna mot Marmarasjön/Svarta Havet så möter vi två Ubåtar, två stridsflyg och fregatter. Det märks att det är strategiskt läge i utloppet av Svarta Havet och sundet mellan Europa och Asien. 
Historiskt så har detta alltid varit ett strategiskt läge i krigstider.
Här stod slaget vid Galippoli, 1915, under första världskriget där 150000 soldater stupade och 260000 blev skadade. De allierade förlorade 8 stora slagskepp och marinminister Winston Churchill fick avgå när Turkarna lyckades försvara sig. 




Dardanellerna - Sundet mellan Europa och Asien upp till Marmarasjön.

Nu går vi upp i Dardanellerna. Sundet mellan Europa och Asien. 
Vi får väja för massor av fraktfartyg och tankers på väg upp i Svarta Havet för att hämta Rysk olja.
-"Det kryllar av tusenfotingar" Dvs tankfartyg över tusen fot långa (>300m).
  1. Dardanellerna är ett 70 km långt sund med en medelbredd på 4 km i Turkiet som förbinder Egeiska havet med Marmarasjön och avskiljer Gallipolihalvön på Balkan och nordvästra Mindre Asiens kust. Wikipedia



onsdag 16 juli 2014

Turkiska fiskebyn Babakale

Vi seglar vidare norr ut längs Turkiets kust på vår väg mot Istanbul och Svarta Havet.
Norr om grekiska ön Lesbos (Lesvos) går vi in i den lilla fiskehamnen Babakale.

Vi behöver ha hjälp av någon i-land som tar emot våra förtöjnings tampar. Ingen svarar på vårt anrop på VHF radion men jag hittat ett telefonnummer som är inlagt i vår navigations app Navionics Europe. ( Mycket bra Navigerings app, GPS, på IPad) Jag ringer telefonnumret och begär assistans.
Vi blir anvisade att ligga med bredsida mot kajen på bästa platsen av en skara av 5 turkiska män som alla undrar vad vi har för problem?(!) De hade misstolkat vilken typ av assistans vi begärde, vi hade inga haverier ombord utan behövde bara någon att kasta tampen till då vi inte visste hur vi skulle ligga i hamnen. - Jag måste bli bättre på Turkiska tror jag...

Vår hund Theo får både katt och hundbesök vid kajen.




söndag 13 juli 2014

Vår dotter Sara Warnqvist seglar med från Izmir till Istanbul

Vår hund Theo har tydligen en egen marina i Turkiet.
På Teos marina sydväst om dn turkiska hamnstaden Izmir så mönstrar vår dotter Sara Warnqvist ombord på Mon Ami för att segla med i 10 dagar till Istanbul och Svarta Havet.
Vi går förts till Cesme för att ändra vår "Crew list" på Transit loggen. Vi har ju ny besättning sedan våra fem grabbar klivit av i Bordum och nu kommer Sara ombord. Det måste registreras av myndigheterna och vi får hjälp av en agent som tar 100 Turkiska Lire (300kr) för besväret.
Vi ligger bra i Cesme Marina och hade egentligen inget behov av att gå i-land med hunden behöver ju en kvällspromenad. Cesme visar sig ha riktigt mysigt hamnkvarter med musikuppträdande, exclusiv shopping och massor av restauranger. Jag får ringa efter Louise som var kvar på båten så tar vi och Sara ett glas vin på en restaurang. Senare stannar Sara kvar på en musikkonsert med en turkisk artist.

Dagen efter fixar två farbröder vår kronglande rullgenua innan vi seglar över till Grekiska ön Chios på eftermiddagen, bara två timmar bort.

På Chios ligger vi för ankare på svaj och Sara jollen med Theo på promenad bland getterna.



Avslutningsmiddag på stranden i Kos

Med bordsbenen i sanden så har vi en härlig avslutningsmiddag med grabbarna på stranden i Kos innan de dagen efter debarkerar i Bodrum som syns i bakgrunden. 


5 man släpade efter båten

Mänsklig kedja av David, Oscar, Elias, Gustaf och Jacob släpas efter Mon Ami i 2,5 knop på väg mellan Tilos och Kos i Grekland. 


onsdag 9 juli 2014

Full storm 25 m/s mellan Marmaris, Turkiet och Symi i Grekland

Vinden tilltar och den unga besättningen avtar...

Efter en fin första segling i drygt 9 knop efter vi lämnat Marmaris så tilltar vinden och vi skall gira upp i motvinden i gattet mellan Grekiska Symi och Turkiska fastlandet. I takt med att vågorna ökar när vinden tjuter i med full storm (25 m/s) så blir vår nya besättning allt blekare och lägger sig på durken en efter en. Tillslut är det bara Louise och jag kvar i sittbrunnen som det brukar vara.

Mon Ami går fint mot vågorna även om vi bara gör 3 knop i rak motvind, 25 m/s och vågorna sköljer över fören och stänker ända upp till de undre vantspridarna.


17 meter hög hoppklippa

Här är grabbarna på väg med jollen till en 17 meter hög klippa som de hoppar ifrån!!!
Tur att mamma inte ser.

Viken heter "Twenty two fathoms bay" och är mycket riktigt ca 22 famnar djup. dvs drygt 30 meter.
En riktig pärla i Göcek - Fehyie bukten.


5 gastar mönstrar ombord

Med på vår första seglingsvecka på semestern är 5 extra gastar.
Det är vår son Oscar Warnqvist och hans kompisar Elias Wall, Jacob Blixt, Gustaf Hallen och David Johansson från Karlstad och Hammarö.

Det är en härligt gäng som snabbt lär sig allt från att knyta fenderknopar och tilläggningar till att hitta både hoppklippor och bargator.

Allt dokumenteras med Blixt's Go-PRO filmkamera.

Grabbarna är med från Göcek till Marmaris, Symi, Tilos, Datca, Kos och tillslut se debarkerar de i Bodrum.

Vi uppskattar mycket den härliga stämningen bland grabbarna och den extra hjälp vi får ombord.



torsdag 3 juli 2014

Vad gör man inte för hunden?

Vår resa ner till segelbåten i Göcek, Turkiet blir lite extra omständig då vi inte vill byta flyg med vår hund incheckad i bagaget. Eftersom det inte går att ha med hund på alla charterflyg så måste vi flyga reguljärt. Vi har inte hittat något direktflyg till Dalaman som är närmaste flygplatsen i Turkiet.

Det får bli SAS Arlanda - Athen. Det tar ca 3,5 timmar och det klarar vår hund fint i buren i flygplanets bagageutrymme. Sedan tar vi nattfärjan från Pireus till Rhodos. Framme kl 9:00 morgonen efter.
Efter en skön dag i Rhodos så tar vi bärplansbåten Dragonfly (40 knop) till Fhetyie, Turkiet. 

Kl 21 är vi framme i båten efter nästan två dygns resande med en glad hund!



Nästa hemmahamn 2014-15 i Porto Carras Marina utanför Thessanoliki i Grekland.

Nu är det bestämt och bokat. Nästa hemmahamn för S/Y Mon Ami blir Porto Carras utanför Thessanoliki i Grekland. http://www.portocarras.com/marina/overview.html 
Den ligger bra till när vi kommer tillbaka till Grekland från Svarta Havet via Bosporen.
Närhet till Thessanoliki flygplats dit SAS flyger så vi kan ha med vår hund Theo på direktflyg från Arlanda. Dessutom liggere Porto Carras i ett vindistrikt och vi fick 50% rabatt om vi bokade tidigt.

Mon Ami ligger nu i Göcek, Turkiet och vi skall segla norr ut upp till Svarta Havet denna sommar.
Vi beräknar vara framme (ETA) i Porto Carras den första veckan i Augusti.