Position Tracking Mon Ami on PredictWind

tisdag 5 april 2016

Laga segel och kontroll av rigg på segelbåt

Över vintern så har vi lämnat in alla våra segel till en segelmakare i Ragusa på Sicilien.
De har tvättat seglen och reparerat sol UV-skydden på storseglet och genuan. Spankern och stormfocken var okey.
Jag beställer även att en proffesionell riggare som kontrollerar riggen med alla vant och stag samt löpande fall. Allt är utan anmärkning men vi rekomenderas att måla om vår vita mast nästa år då den har en del korrosion under lacken. Det uppstår lätt där det sitter rostfria skruv i aluminium så får man galvanisera strömmar som gör att aluminium korroderar.

Vi har ändå tänkt ta ned masten nästa år i Marseille, Frankrike för att installera Spinacker bommar, radarvarnare och en bättre radarreflektor. Dessutom kanske vi gör om ett av akterstaget till antenn för en kortvågsradio? Vår rigg är från Franska Sparcraft så det blir förhoppningsvis lättare att hitta en återförsäljare i Frankrike.

Lagning av storseglet.

Rigginspektion.

Installation av solpaneler 24 Volt

Jag blev så glad när jag hittade solpaneler för 24 Volt i på Motomarine i Italien. 
På Mon Ami så har visserligen en Onan 230 V dieselgenerator på 9,5 kVA ombord så vi kan ladda både den stora 24 V batteribanken på 3x140Ah och 12V batterierna på 2x140V för navigationsinstrument och startbatteriet. Men då måste vi vara ombord för att köra generatorn. Lämnar vi båten och åker hem så försöker vi ha Landström men det är allt för ofta som någon dragit ur kabeln eller stängt av strömmen så batterierna blir urladdade. När vi seglar så förbrukar vi ca 10 A ur 24V systemet för autopilot och två kylar mm.

Vi införskaffar 4 st 135 W solpaneler för 24V och monterar dem på vår nya rostfria reling med svenska Noa solpanelfästen i aluminium. Vi monterar dem i par med två på varje sida som matar två strömregulatorer. Regulatorerna har automatisk avkänning om de är kopplade till 12V eller 24V batterier. Sedan sätter vi in en strömbrytare så vi kan koppla solpanelerna att ladda de två olika batteribankarna på 12V eller 24V. Så då kan välja att solpanelerna skall ladda det batteri som behöver det mest.

135W solpaneler skall teoretiskt ladda 135/24=5,6 Ampare vid 24 V eller 11 A vid 12V. Nu har vi fyra stycken så vi skall vara självförsörjande på dagtid.
Vi har tunna flexibla solpaneler som bara är några millimeter tjocka. Med aluminium profiler i ytterkant på långsidan och Noa aluminium fästena på ytterkant samt ett tredje i mitten så blir solpanelerna stabila trots att de är 150 cm långa. Nu kan vi vinkla dem mot solen eller fälla ned dem när vi ligger för nära en annan båt.





Rostfri reling istället för mantåg med vajer.

Ett av projekten på Mon Ami vintern 2015-16 är att byta ut vajern i mantåget mot fasta rostfria Inox rör på 25 mm.
Vi vill ha extra säkerhet så vi bestämmer oss att byta till fast reling med rör runt hela båten.
Vi kapar av den översta toppen på mantågsstöttorna där vajern löpt igenom och svetsar på de rostfria rören på stöttorna. Det blir riktigt bra med en fast reling och nu kan vi även fästa solpaneler på relingen så vi kan vinkla dem mot solen.


Byte av roderlager på segelbåt

Vårt roder har glappat i sidled vilket märkts på styrningen av vår segelbåt. Dessutom har det skramlat när vi legat för ankar i vågor.
Nu byter vi övre roderlagret som är ett glidlager som rodret hänger i. Det är gjort i ett plastmaterial med en fläns upptill. Ovanpå det övre glidlagret ligger en metallring med en sprintpinne rakt igenom hjärtstocken som låser fast rodret.
Efter bytet av det övre lagret blev det något mindre glapp. Det var lättast att byta det övre lagret men vi får kanske byta det undre nästa år. Nu har jag iallafall alla reservdelar till rodret ombord.


Undre roderlagret på hjärtstocken.

Övre roderlagret på hjärtstocken.

lördag 2 april 2016

Åter på Sicilien för påskarbete med spår av Etna.

Jag är åter på Sicilien 21 mars 2016 för att sjösätta vår segelbåt Mon Ami Of Sweden som stått på land i Riposto sedan oktober förra året.
Jag blir hämtad av min pappa, Kjell Warnqvist på Catanias flygplats. Mina föräldrar har lägenhet i Giardini Naxos så det blir kul att hälsa på dem också under denna sjösättningsresa.

Snön pryder vulkanen Etnas topp på över 3000 meters höjd men här nere är det vårligt och solen värmer skönt i slutet av mars. Det skall bli över 20 grader varmt idag.

Etna är inte bara vacker hon skitar ned också i form av vulkanaska. Hela däcket på Mon Ami är fullt i aska så vi får ta spade och dammsugare innan vi ens kan börja spola av med vatten.


 Vulkanaska från Etna på däck.
Den enkla plastpressäningen har klarat sig över vintern tacklare alla tampar som jag spände över och de ryckdämpande gummibanden i öljetterna. Fendrarna ligger på däck så vi kan vaxa skrovsidan.